Stichting Zorgboeren Zuid-Holland werkt als een overkoepelende organisatie voor zorgboerderijen in de provincie Zuid-Holland.
Naast dat Zorgboeren Zuid-Holland vanuit haar positie als zorginstelling in de eerste plaats gericht is op de goede zorg aan onze cliënten/deelnemers, is de organisatie daarnaast een belangrijke partner voor zorgboerderijen. De zorgboerderijen werken nauw samen met de stichting en daarvoor is het belangrijk dat wij onze ondersteuning goed afstemmen op de behoefte van de zorgboerderijen.
Op welke thema's zijn wij actief?
Zorginhoudelijke samenwerking
De aangesloten zorgboerderijen leveren zorg in een agrarische, landelijke omgeving. Bij een deel van de zorgboerderijen wordt de zorg uitgevoerd op een agrarisch (productie) bedrijf, bij een ander deel is er sprake van hobbymatige agrarische activiteiten. ZBZH ondersteunt en is eindverantwoordelijk voor een goede kwaliteit van de zorg op de aangesloten zorgboerderijen. Er zijn hiervoor twee manieren van samenwerken met een zorgboerderij mogelijk: middels een reguliere samenwerking of middels een ‘blauwe samenwerking’. De reguliere samenwerking dient als basis. Het grootste verschil tussen beide samenwerkingsvormen is de inzet van zorgcoördinatoren en de verantwoordelijkheidsverdeling voor de individuele cliënttrajecten. In de reguliere aansluiting is de zorgcoördinator hiervoor verantwoordelijk en heeft daarvoor een regiefunctie. Ook draagt de zorgcoördinator in dit geval de SKJ-verantwoordelijkheid indien sprake is van jeugdhulp. In de blauwe aansluiting heeft de zorgboerderij zelf de mensen die hiervoor bevoegd en bekwaam zijn. De zorgcoördinator is dan betrokken bij zorgen of incidenten, specifieke vragen en bij de zorginhoudelijke doorontwikkeling van de zorgboerderijen en de zorgboerderij vult zelf de rol van de zorgcoördinator in.
Contractering van zorg bij gemeenten, zorgkantoren en collega zorgaanbieders
Een belangrijk onderdeel is het zorgdragen voor de contractering van zorg bij gemeenten, zorgkantoren en collega zorgaanbieders zodat zorg, zowel in PGB als in ZIN, vanuit de WLZ, WMO en de Jeugdwet in samenwerking met de aangesloten zorgboeren kan worden geleverd. Zorgboeren Zuid-Holland vertegenwoordigt de aangesloten zorgboerderijen bij de contractpartners, neemt deel aan de ontwikketafels die daaraan verbonden zijn en vervult een belangrijke rol in het relatiemanagement.
Scholing
Zorgboeren Zuid-Holland zorgt ook voor scholingsmomenten en intervisie. Naast dat zorgboeren cursussen volgen of opleidingen doen via externe opleidingsinstanties of de Academie Landbouw en Zorg, organiseren wij ook avonden die afgestemd zijn op de behoeften van de aangesloten zorgboerderijen. Er worden avonden georganiseerd over o.a. veiligheid, personeel en leidinggeven, agressiehantering, BHV, etc. De zorgboerderijen worden daarnaast ingedeeld in een intervisiegroep en volgen ieder jaar een aantal intervisieavonden.
Faciliteren van de zorgboerderijen
Zorgboeren Zuid-Holland fungeert tevens als een faciliterende organisatie. Zo worden allerlei werkdocumenten en protocollen ontwikkeld voor de zorgboerderijen, ondersteunen we bij het behalen én onderhouden van het kwaliteitssysteem van de zorgboerderijen, we dragen zorg voor collectieve inkoop van bijvoorbeeld klachtenbemiddeling en vertrouwenspersonen en we ontwikkelen nieuwe vormen van zorg daar waar verwijzers, zorgboeren of deelnemers hiernaar vragen.
Ook zijn we continue in gesprek met alle relevante stakeholders over bijvoorbeeld de doorontwikkeling van effectieve toetsing door externe toezichthouders. Een mooi voorbeeld hiervan is de in 2023 afgeronde toetsing vanuit de IGJ met als resultaat dat de aangesloten zorgboerderijen vanwege positieve samenwerkingsresultaten niet meer zonder reden individueel bezocht worden door de inspectie. Voor meer informatie, zie hier het rapport.
Zorgboerderijen hebben daarnaast de beschikking over het gebruik van het cliëntregistratiesysteem ZilliZ en werken middels beveiligde computers en software welke beschikbaar worden gesteld door Zorgboeren Zuid-Holland.
Daarnaast behartigen we de belangen van de zorglandbouw en de zorgboerderijen gemeentelijk en regionaal als ook bij de Federatie Landbouw en Zorg. We zetten ook in op innovaties en doorontwikkeling van het aanbod en uitbreiding van relevant netwerk, gericht op de maatschappelijke ontwikkelingen en maatschappelijke vraagstukken.