Ronny en Arianne op de Kooise zorgboerderij en camping
Door Rianne de Leede
De rit naar de Kooise Zorgboerderij is op zich al een feestje. Wat een mooi stukje Nederland! Na het verlaten van de dijk rijd je door een prachtig natuurgebied tot aan de zorgboerderij met camping. In de gezellige kantine, waar de hulpboeren net beginnen met een kop koffie of thee, ontmoet ik Ronny en Arianne. Ze vertellen over hun bedrijf.
Het bedrijf
In het jaar 2000 besloten de ouders van Ronny (Johan en Valerie) te stoppen met hun boerenbedrijf en een camping met zorgboerderij te beginnen. Sindsdien is het een waardevolle plek voor veel mensen om te werken en te ontspannen. De ruimte, het terrein, de schuren en het mooie natuurgebied bieden hier veel mogelijkheden voor. Er wordt dan ook volop gebruik van gemaakt. Het woonhuis bij het bedrijf wordt aan twee kanten bewoond. Aan de ene kant wonen Johan en Valerie, aan de andere kant wonen Ronny, Arianne en de kinderen.
Zorgboerderij
De zorgboerderij biedt dagbesteding aan diverse doelgroepen. Van maandag t/m vrijdag zijn dit vooral volwassen hulpboeren met een verstandelijke beperking. Op zaterdag helpen er kinderen mee op de boerderij. De hulpboeren verzorgen de dieren, doen klussen op het terrein of in de schuren, onderhouden het natuurgebied en maaien gras op de camping. Naast Ronny en Arianne zijn er begeleiders en vrijwilligers die alles in goede banen leiden.
Sinds een jaar of 2 hebben Ronny en Arianne het stokje overgenomen van hun (schoon)ouders. Zij zijn nu verantwoordelijk en aanspreekpunt voor de zorg. Johan en Valerie kunnen via een maatschap met z’n vieren, geleidelijk aan een stapje terug doen.
Arianne werkt nu nog een paar dagen per week in het ALS-centrum in Utrecht. In het nieuwe jaar stopt ze hiermee en krijgt ze een grotere rol op de zorgboerderij. Ze is van plan een EVC traject te gaan doen, om de kwaliteit van de zorg nog verder te verhogen.
Wat maakt dat jullie de zorgboerderij en camping willen voortzetten?
Arianne: ’We hebben wel een beetje getwijfeld hoor. Het is best een uitdaging met je gezin. Er zijn 6 dagen in de week andere mensen op je bedrijf en als er geen hulpboeren zijn, zoals op zondag, dan moeten toch de dieren gevoerd worden.
‘Maar je kunt toch al deze mensen niet laten zitten’, zegt Arianne lachend. Ze hebben hier een prachtige plek waar ze een eigen rol hebben, waar ze kunnen opbloeien en zich gewaardeerd voelen. Vrijheid en ruimte, lekker actief zijn, dat gun je toch iedereen!
De kinderen op zaterdag brengen een eigen dynamiek met zich mee. Dat is soms best intensief, ook voor onze eigen kinderen, die dan ook thuis zijn. We zien schrijnende situaties, sommigen hebben een thuissituatie waar je echt niet mee zou willen ruilen. Soms komen kinderen haast schuw binnen en zie je ze bij de dieren ontspannen en een leuke dag hebben. Of die puber die weer een beetje structuur in zijn leven krijgt en opbloeit van complimenten omdat hij een konijnenhok heeft geverfd. Dat zijn echt de dingen waar je het voor doet.’
“Vrijheid en ruimte, lekker actief zijn, dat gun je toch iedereen!”
Toekomst
Hoewel er al een prachtige zorgboerderij en camping is om op voort te borduren denken Ronny en Arianne ook na over wat ze nog kunnen toevoegen en welke keuzes ze willen maken. Arianne heeft volop ideeën voor activiteiten die nog ontwikkeld kunnen worden. Er zijn contacten ontstaan met de buitenschoolse opvang en een logeerhuis. Arianne: ‘Vooral het contact met de gemeenschap om ons heen, vinden we belangrijk. Hoe leuk zou het zijn om op de boerderij allerlei doelgroepen met elkaar in contact te laten komen! Ik hou van verbindend en educatief bezig zijn en daar zijn volop mogelijkheden voor. De lammetjesdag is daar een voorbeeld van, daar komen zo veel mensen op af, daar genieten we met z’n allen van! Maar het is de kunst om het in goede banen te leiden, zodat we tijd en aandacht voor iedere hulpboer houden.’
Samen met ZBZH
Arianne vindt het fijn om dit samen met ZBZH te doen. ‘Het scheelt natuurlijk veel tijd dat de zorgcoördinator van de stichting ons ondersteunt met de evaluatiegesprekken en verslagen. Daardoor kan ik me bezig houden met de praktische invulling van de zorg. Maar ik vind het ook erg fijn om steeds die wisselwerking te hebben. Als ik ergens tegenaan loop, heb ik altijd iemand om mee te sparren. Er is zoveel om aan te denken, rondom de zorg. Het is prettig om dat niet alleen te hoeven doen. Eerst moest ik daar nog even aan wennen. Je bent met een eigen bedrijf toch gewend om veel zelf op te lossen. Maar dat hoeft niet, ik kan mijn vragen gewoon stellen, advies vragen en taken aan de stichting over laten. Dat is heel handig!
Aangesloten zijn bij de stichting betekent ook een heel netwerk van contacten met andere zorgboeren. Arianne: ’Met elkaar kunnen we dingen onder de aandacht brengen, of samen passende bijscholing of intervisie doen.’
“Vooral het contact met de gemeenschap om ons heen, vinden we belangrijk.”