Terug naar overzicht

thumbnail IMG 1119Samen met haar man en twee zoontjes woont Margreeth op haar zorgboerderij in Noordeloos. Op de boerderij, waar haar opa is geboren, is de laatste jaren veel verbouwd en aangepast. Het is niet meer in gebruik als melkveebedrijf, maar de koeienstal staat er nog. De ouders en broer van Margreeth hebben een boerenbedrijf verderop buiten het dorp. Het jongvee van dit bedrijf staat bij Margreeth in de stal. De vroegere paardenstal is omgebouwd tot sfeervolle kantine en ook het woonhuis is prachtig verbouwd. In de grote woonkeuken vertelt Margreeth over haar droom: zorgboerderij ‘De Buurthoeve’.

“Ik vind het een uitdaging om die gezonde kant bij mensen weer tot bloei te laten komen!”

De zorgboerderij

“De zorgboerderij is eigenlijk een hobbyboerderij.’’ zegt Margreeth. “Ik ben twee dagen per week open voor deelnemers. We verzorgen met elkaar de dieren: de koeien in de stal, de kippen, konijnen en onze 3 schapen. Daarmee beginnen we de dag.” Hoe het programma daarna verloopt, mogen de deelnemers zelf kiezen. Er kan gewerkt worden in de moestuin (iedereen heeft een eigen stukje moestuin), er zijn creatieve activiteiten te doen met hout of handwerken en ook is er vaak wel iets te klussen op het terrein. “Op woensdag koken we een maaltijd en een wandeling met de hond is voor sommigen ook een fijne activiteit, waardoor er ook meteen aan conditie wordt gewerkt.”

In de ochtend zijn er 5 deelnemers. Het is een kleine groep met een vertrouwde sfeer. De deelnemers hebben vaak al heel wat bagage. Door tegenslagen of trauma’s in combinatie met een diagnose zoals autisme hebben sommigen een afstand tot de arbeidsmarkt opgelopen. “Vaak hebben mensen al lang thuis gezeten voordat ze bij de zorgboerderij komen”, vertelt Margreeth. “De stap naar buiten is dan al een drempel.” Voor die mensen wil Margreeth laagdrempelige zorg bieden, zonder de druk van ‘iets moeten’. Voor anderen is meer uitdaging fijn. Zo leren enkele deelnemers koken om in de toekomst zelfstandig te gaan wonen. Voor een ander is de zorgboerderij een opstap om door te stromen naar werk of studie. Voor weer een ander is het komen naar de zorgboerderij juist het hoogst haalbare.

thumbnail IMG 1131De zorgboerin

Margreeth is opgeleid als verpleegkundige en heeft ruim 10 jaar als praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk in Utrecht gewerkt. Hierbij kwam ze veel in contact met mensen aan de rand van de samenleving. Ook werkte ze 1 dag per week bij het Leger des Heils. Daarna heeft ze 2 jaar als ambulant begeleider gewerkt bij zorgboerderij Bij Bram. Uiteindelijk vond ze het fijner om eigen baas te zijn en startte ze met haar eigen zorgboerderij in Noordeloos.

De gezonde kant van iemand aanspreken

“Op een zorgboerderij kun je de gezonde kant van iemand aanspreken. Soms komt dat wat moeilijker tevoorschijn, maar dan vind ik het een uitdaging om die gezonde kant weer tot bloei te laten komen. Het is zo mooi om te zien dat mensen hun creativiteit (weer) ontdekken! Soms zijn mensen moeilijk in de omgang, maar blijken ze op de boerderij toch een zorgzame kant te hebben. Dan koken ze voor anderen of zorgen voor dieren. Het is waardevol om dat aan te wakkeren. Dan zie je mensen weer zelfvertrouwen krijgen en na veel telleurstellingen in het leven weer trots zijn op zichzelf. Dat motiveert mij om dit werk te doen!”

De toekomstthumbnail IMG 1111

Margreeth is tevreden over hoe het nu gaat. “Ik heb een kleine groep deelnemers, maar groter hoeft voor mij ook niet. Het loopt goed, ook in de samenwerking met stichting Zorgboeren Zuid-Holland. Het was voor mij logisch om daarbij aan te sluiten. De ondersteuning bij het administratieve gebeuren is fijn, maar ik vind het ook prettig om een soort achterban te hebben. Ik kan even iets met de zorgcoördinator bespreken of met een collega-zorgboer sparren.

Vanuit de zorgboerderij bied ik ook ambulante begeleiding aan een deelnemer thuis. Dat is een leuke aanvulling en een andere manier om deelnemers te ondersteunen. Ik kijk wel hoe zich dat verder ontwikkelt.”

Naast de zorgboerderijdagen is Margreeth samen met een vriendin op vrijdag inloop ‘Tante Cor’ gestart. Dit is ook in de kantine van de boerderij, maar staat los van de zorgboerderij en is bedoeld voor mensen uit het dorp. Gezelligheid, ontmoeting, een kop koffie en creativiteit staan centraal. ‘Gewoon voor mensen die wel wat extra netwerk kunnen gebruiken, maar ook vrienden of moeders met jonge kinderen bijvoorbeeld’, aldus Margreeth.

Margreeth: “Misschien dat ik dit in de toekomst wil combineren met zorg via de zorgboerderij, maar nu nog even niet. Nu is het voor mij een leuke vrijblijvende hobby, samen met een vriendin. Ik vind het supermooi dat deze boerderij inmiddels voor verschillende doeleinden en mensen wordt gebruikt. Daarmee komt mijn droom uit!”